Mika Launikari blogtext in English ’Identity and guidance’ & på svenska ’Identitet och vägledning’
Helena Kasurinen blogtext in English ’Resilience and future belief’ & på svenska ’Resiliens och framtidstro’
Vinkkejä opintojen tukemiseen ja opintojen onnistumiseen
Alta löydät Spesiassa tuotetun infograafin sekä vinkkilistat opettajalle, työpaikalla ohjaamiseen ja opiskelijalle itselleen opiskelun ja oppimisen tueksi.
Aineistoja uraohjauksesta ammatillisille opettajille
TAMK ja Oamk ovat RETU-hankkeessa yhteistyössä kehittäneet vapaasti käytettävissä olevia aineistoja ja itseopiskelutehtäviä uraohjauksesta ammatillisten opettajien työn tueksi. Materiaalit ovat verkossa saatavilla tästä linkistä.
RETU-hankkeen päätösseminaarin puhujien esitykset
RETU-hanke järjesti ’Ohjaus ja hyvinvointi – Toivoa tulevaisuuteen’ -päätösseminaarin 8.12.2020. Seminaarissa puhuneiden asiantuntijoiden esitykset on koottu tähän alle.
Työkaluja HOKS-ohjaukseen
RETU-hankkeessa on tuotettu kaksi työkalua ammatillisille opettajille HOKS-ohjaukseen niin, että erityisesti CREAR-arviointiväline ja urasuunnittelu- ja työllistymistaidot on entistä paremmin mahdollista ottaa huomioon. Molempien työkalujen tavoitteena on tukea luontevaa keskustelua opiskelijan ja opettajan välillä. Pdf-versiot työkaluista ovat tässä alla.
Digitaalisen palvelutarpeen arviointivälineen kysymykset
RETU-hankkeessa kehitetyn digitaalisen palvelutarpeen arviointivälineen CREARin (https://crear.fi/start) kysymykset on koottu yhteen tiedostoon. Tiedoston voit ladata alta.
Osata-hankkeen Sampo-sivustolta materiaaleja ammatillisen koulutuksen toimijoille
Sampo on sivusto, jolta löydät materiaaleja muun muassa ammatillisen koulutuksen yhteisten tutkinnon osien Opiskelu- ja urasuunnitteluvalmiudet osa-alueen toteuttamista varten. Materiaali tukee myös HOKSin jatkuvaa päivittämistä ja opiskelijalle laadittavan urasuunitelman tekemistä. Sivuston materiaalit ovat vapaasti kaikkien käytettävissä ja niitä kehitetään ja päivitetään Osata-hankkeen aikana.
Lue lisää Osata-hankkeen sivuilta.
Resilienssiä ja tulevaisuususkoa – hankeasiaa julkaistu Spesian blogissa
RETU-hankkeen toimija Tuula Niskanen on kirjoittanut Spesian blogiin kirjoituksen hankkeessa kehitetystä digitaalisesta palvelutarpeen arviointivälineestä.
Lue lisää: RESILIENSSIÄ JA TULEVAISUUSUSKOA – DIGITAALINEN TYÖKALU SELVITTÄÄ MITÄ OPISKELIJALLE OIKEASTI KUULUU
OHO-hankkeen opas ilmestynyt
OHO – Opiskelukykyä, hyvinvointia ja osallisuutta korkeakouluihin -opas on kolmivuotisen OHO!-hankkeen tuloksena syntynyt käsikirjaopas sinulle, joka olet kiinnostunut opiskelijoiden hyvinvoinnin tukemisesta työssäsi.
Opas sisältää hankkeessa kehitettyjä menetelmiä ja työkaluja sekä saavutettua uutta tietoa ja tutkimustuloksia opiskeluhyvinvoinnista ja sen tukemisesta korkeakoulussa ja on suunnattu erityisesti ohjaus- ja opetustyötä tekeville.
Lataa opas laitteellesi OHO-hankkeen sivuilta.
RETU-hankkeen neljännen pilotointityöpajan esitysmateriaalit 16.3.2020
RETU-hankkeen neljäs ja viimeinen pilotointityöpaja pidettiin etäyhteydellä 16.3.2020. Alustuksista ja tehtävänannosta urasuunnittelun ja työllistymistaitojen teemaisessa työpajassa vastasivat TAMK ja Oamk yhdessä. Työpajamateriaaleihin voit tutustua alta.
RETU-hankkeen kolmannen pilotointityöpajan esitysmateriaalit 5.2.2020
RETU-hankkeen kolmas pilotointityöpaja pidettiin Laurean Tikkurilan kampuksella sekä pilottialueilla 5.2.2020. Alustuksista ja tehtävänannosta opiskelu- ja oppimisteemaisessa työpajassa vastasi Spesia. Työpajan materiaaleihin voit tutustua alta.
OAMKissa koottu työkalupakki urasuunnittelun ja työllistymisen tueksi
Työkalupakki sisältää konkreettisia tehtäviä urasuunnittelu-ja työllistymistaitojen kehittämiseksi. Tehtäviä voidaan hyödyntää palvelutarpeen arvioinninvälineen tulosten tarkastelun jälkeen osana ohjausta, joka tukee urasuunnittelu-ja työllistymistaitojen kehittymistä. Tehtäviä voidaan hyödyntää myös Opiskelu-ja urasuunnitteluvalmiudet tutkinnon osan toteuttamisessa ja esimerkiksi HOKS-keskustelun ennakkotehtävinä. Tehtäviä voidaan käyttää yksilö-tai ryhmäohjauksessa.
OPH:n Elinikäinen ohjaus -sivustolta tietoa ja tukea ohjauksen ammattilaisille
Yhteiskunnan muuttuessa ja kehittyessä elinikäisestä oppimisesta on tullut yhä merkityksellisempää. Elinikäiseen oppimiseen liittyvä ohjaus auttaa yksilöitä eri elämänvaiheissa tunnistamaan kykynsä, osaamisensa ja kiinnostuksensa. Ohjaus myös tukee yksilöitä tekemään koulutukseen ja työuraan liittyviä päätöksiä sekä hallitsemaan elämänpolkujaan.
OPH:n Elinikäinen ohjaus -sivustolle on koottutietoa ohjauksesta eri koulutusasteilla sekä ohjauksen muista palveluista ja toimijoista Suomessa ja maailmalla.
Tutustu Elinikäinen ohjaus -sivuston materiaaleihin tästä.
Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta -verkkolehdet ladattavissa Pedanetin ELO-torilta
Ajankohtaista elinikäisestä ohjauksesta -verkkolehden numerot ovat ladattavissa Pedanetin ELO-torilta (ks. oikea sivupalkki Tiedotteet alta). Joulukuun 2019 numerosta 13 löytyy myös tuttuja kuulumisia RETU-hankkeen projektipäällikkö Helena Kasurisen kynästä.
Tästä pääset selailemaan verkkolehden numeroita.
RETU-hankkeen toisen pilotointityöpajan esitysmateriaalit 2.12.2019
RETU-hankkeen toinen pilotointityöpaja pidettiin Laurean Tikkurilan kampuksella sekä pilottialueilla 2.12.2019. Alustuksista ja tehtävänannosta toimijuusteemaisessa työpajassa vastasi Laurea. Työpajan materiaaleihin voit tutustua alta.
Toimintamalleja opiskelijoiden tukemiseen
RETU-hankkeen konsortiosta on kerätty kuluneen vuoden aikana hyviä toimintamalleja opiskelijoiden tukemiseen. Olemme koostaneet mallit yhteen jaettavaksi kaikkien kiinnostuneiden kesken. Alta voit ladata koosteen itsellesi tutustuttavaksi.
RETU-hankkeen ensimmäisen pilotointityöpajan esitysmateriaalit 1.10.2019
RETU-hankkeen pilotoijat kokoontuivat hankkeen ensimmäiseen pilotointityöpajaan etäyhteyden ääreen omilla alueillaan sekä Laurean Tikkurilan kampukselle 1.10.2019. Alustuksista ja tehtävänannosta hyvinvointiteemaisessa työpajassa vastasivat Karelia ja Riveria. Työskentelyn yhteenvedot koostettiin Padletille. Työpajan materiaaleihin voit tutustua alta.
RETU-hankkeen seminaarin esitysmateriaalit 11.4.2019
RETU-hankkeen aloitusseminaari pidettiin TAMKin Proakatemialla
Tampereella 11. huhtikuuta. Pääset tutustumaan Helena Kasurisen ja Raimo Vuorisen esityksiin sekä Padletillä kerättyyn työpaja-aineistoon alta.